Carrière ladder of carrière golf

De arbeidsmarkt is lekker in beweging. Er wordt hard gezocht naar de beste mensen en nagedacht over de beste en meest onderscheidende arbeidsvoorwaarden. Tijdens het laatste BNR Werkgevers Debat werd er gespeculeerd over nieuwe vormen van verbinding tussen werkgever en werknemer. Daar kwam bijvoorbeeld het vijfjaarscontract voorbij. En ook de mogelijkheid een vast contract in te ruilen voor werktijd als ontwikkel/studietijd.

● ● Spanningsveld
Een van de spanningsvelden die wij verwerkt hebben in de infographic van Millennials Matter gaat over het carrièrepad. Gaan Millennials voor organisaties waar de carrière ladder klaar staat en waar bij elke nieuwe functie meer inkomen en invloed hoort? Of gaan ze voor organisaties waarin gestimuleerd wordt om periodes van werken af te wisselen met periodes waarin ze hun eigen ding kunnen doen; studeren, tijd voor persoonlijke ontwikkeling, om te reizen of te zorgen. Deze generatie binden en boeien vraagt om hogere flexibiliteit en actief bevragen van uitgangspunten.

● ● Commitment
Binden en boeien van Millennials gaat over wederzijds commitment. Bij deze generatie zit dit commitment eerder in flexibiliteit dan in vastigheid. Al pratend met verschillende organisaties horen we prachtige voorbeelden. Zo horen we dat een nieuwe medewerker over haar ambitie geen twijfel liet; over drie jaar ben ik hier partner, zei ze tegen de directeur-eigenaar. Ze vroeg niet wat ze daarvoor nodig had, ze ging er vanuit dat het ging lukken. Een andere collega kwam na een half jaar vragen om de (verwachte) salarisverhoging. Dat leek hem logisch bij het uitblijven van negatieve feedback. En weer een ander gaf aan niet langer coördinator te willen zijn en niet te willen doorgroeien naar teamleider, maar ‘terug’ te gaan naar contact met de cliënten. Dat paste veel beter bij haar persoon en het idee van nog meer managementtaken trok haar helemaal niet.

● ● De gewone weg bestaat niet
In de verwachtingen van de Millennials bestaat de gewone weg niet. Een voorspelbare ladder met telkens een trede omhoog is één manier om je carrière te ontwikkelen. Maar de muur beklimmen hoeft niet met een ladder. Wanneer je alleen aan een touw vast zit, kan je je eigen pad kiezen. Sterker nog, dan moet je je eigen pad kiezen op basis van jouw kracht, lengte en athletisme. En dat is wat Millennials ook verwachten binnen de relatie met werkgever:

  • Ruimte om te bespreken welke route bij hen past.
  • Iemand die met je meekijkt over de mogelijkheden.
  • Iemand die zoekt naar een win-win waarin zij bijdragen aan de missie van de organisatie en ontwikkelen als Young Professional.

Wat vraagt het van jouw organisatie en jouw leiderschapsstijl als je deze gesprekken zou voeren? Waar ervaar je de beperkingen van de ladder? En waar zou je mogelijk ineens kunnen surfen op een golf?

Meer informatie over Millennials op de werkvloer hebben we verzameld in een Infographic die je hier kan downloaden.
Wil je hier eens met ons over doorpraten? Bel ons gerust om af te spreken: Yvonne (06 52 38 60 08) | Hanneke (06 51 14 37 60)